Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for class 3 EVS Foods We Eat

We provided NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 6 Foods We Eat is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class EVS Chapter 6 Foods We Eat Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 6 Foods We Eat provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class EVS Chapter 6 Foods We Eat Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name EVS
Chapter Name Chapter 6
Content name Foods We Eat
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class EVS Chapter 6 Foods We Eat Solution is given below

1.Did all the children in the class eat the same food items yesterday? Why?
Ans. No, because different children come from different families. They can be even from different regions of India.

2.You must have noticed that in the picture (NCERT Textbook page 36) there is one child in whose house no food was cooked. What could be the reason?
Ans.There could be many reasons like:
The child’s family is too poor to afford two square meals in a day.
Child’s mother could be sick and hence could not cook meal.

3.Has it ever happened to you that on some day you were very hungry but there was nothing to eat? If yes, why?
Ans. Yes, one day the water supply was disturbed and so my mother was unable to cook anything. After that, we ordered a restaurant for food. The food was delivered to our home.

4.How do you know that you are hungry?
Ans. When we are hungry we get a feeling that the stomach is empty.

5.How do you feel when you are hungry?
Ans. We get strange sensation in stomach which gives the signal that we are hungry. When we are hungry we feel like eating something.

6.Why was Dadi not able to climb the stairs quickly?
Ans. Dadi has become too old to climb the stairs quickly.

7.How does Dadi like to have her dal?
Ans. Dadi likes to have some sugar in her dal. She belongs to Nagpur and people in Nagpur put some sugar in dal.

8.Mow many persons in the story can eat bhutta easily and why?
Ans. In the story Vipul, his mother and his mami can eat bhutta easily because they are young and have healthy teeth.

9.Can all old people eat bhutta? Why?
Ans. Old people usually have weak teeth and hence most of them cannot eat a bhutta.

10.For four months Chhutki will have only her mother’s milk. That is her only food. Why?
Ans. Four month old babies do not have teeth. So, they feed on milk only and mother’s milk is the best food for them.

11.Ask your elders and fill the table:

Ans.

12.Put O on the things that you eat often:

Ans.

13.Find out where each of these things is eaten more. Rice, Wheat, Maize, Millets
Ans. •Rice is eaten more in Bihar, West Bengal, Orissa, Assam, Tamil Nadu, Kerala, Andhra Pradesh, etc.
•Wheat is eaten more in Punjab, Haryana, Madhya Pradesh
•Maize is eaten more in Uttar Pradesh, Punjab, Rajasthan
•Millet is eaten more in Rajasthan.

14.We not only eat different things but also use the same things to prepare a variety of food items. Find out and write what all can be prepared from rice and wheat.
Ans. Things prepared from wheat: Chapatti, halwa, cake, slice bread, poori, pua, etc. Things prepared from rice: Pulao, dosa, idli, uttapam, kheer, etc.

Likes and Dislikes
1.Write the names of three food items you like to eat and three that you dislike.
Like ——————        ——————         —————————
Dislike ——————   ——————    —————————
Ans. Like: Biryani   Jalebi       Samosa
Dislike: Khichdi    Pumpkin  Porridge (daliya)

2.Are your likes and dislikes similar to that of
•Your family members?
•Your friends?
Ans. My likes and dislikes are similar to my family members but they are different from my friends.

3.What are the reasons that decide what we eat? Put a (/) on them. Add to the list.
•What is easily available.
•What we can buy.
•Customs and traditions.
•—————————–
•——————————
Ans.

4.

Ans.

5.Write the names of some food items that you have never eaten before but feel like eating.
Ans. Chapatti made of bajra, chapatti made of gram, drumstick flowers, crabs, lotus stem.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020