Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 1 Good Morning

We provided NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 1 Good Morning is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class English Chapter 1 Good Morning Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 1 Good Morning provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class English Chapter 1 Good Morning Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name English
Chapter Name Chapter 1
Content name Good Morning
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class English Chapter 1 Good Morning Solution is given below

Reading is Fun
1.Why is the child in the poem happy?
Ans. The child is happy because it is morning and therefore she can talk with the sky, trees, bees, etc.

2. To whom does the child say ‘Good Morning’?
Ans. The child says ‘Good Morning’ to the sky, sun, wind, birds, trees, grass and bees.

3. What does the child want to do?
Ans. The child wants to play out in the company of the sky, wind, birds, etc.

Talk Time
1.In the morning I say, “Good Morning”
At night I say, “Good Night”
A dog says, “Bow-wow”
A cow says, “Moo-moo”
Say ‘Good morning’ in your own language to
(i)your friends (ii) your teacher
Ans. Do it yourself.

2. How would you wish them when you leave school in the evening?
Ans. Do it yourself.

Word Building
1. Let’s say aloud
Find words in the poem which rhyme with.
Ans. bees trees day awav too you.

2.What do you see around you during the day and at night? Draw in the two boxes given below and colour the picture.
Ans. Do it yourself.

3.write two words each  from the two pictures you  have drawn.
Ans. Day       Night
1. Sun             1. Moon
2. Birds          2. Stars

Team Time

Dinner

This is mud.
A big fat worm lives in the mud.
A leaf falls in the mud.
It is the worm’s dinner!

Form groups. Tell each other an interesting thing you have seen in the garden one day.
Ans. Do it yourself.

(ii)THE MAGIC GARDEN

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.Why did the flowers love the little children?
Ans. The flowers loved the little children because they (children) watered their thirsty roots and dug the ground very well.

2. Why did the birds love children?
Ans. The birds loved children because they gave them bread.

3. Name five flowers growing in the magic garden.
Ans. Stinflowers, poppies, pansies, marigolds and roses.

4. What sounds could the children hear in the garden?
Ans. The “children could hear the sweet songs of the fairies”.

Talk Time
Roses

I like roses Most roses are red.
Some are white.
Some are yellow.
Are there blue roses? ,
I have not seen any blue roses!

5. Which one is your favourite flower? Learn its name in English.
Ans. Rose.

Say Aloud
little    happily    slippery    people    sleepily
thirsty    purple    proudly    pretty

Team Time
Activity – Make a Flower Scrap Book
1.Collect five flowers.
2. Put each flower carefully between the pages of an old book.
3. Place some heavy books on top of the old book. Leave it for some days.
4. Stick the pressed flowers carefully in your scrap book.
5. Write the name of each flower.
Ans. Do yourself.

Word Building
1.Name two words in each petal which you see in a garden.

Ans.

  • Insects – Bee and Butterfly
  • Trees – Mango and Guava
  • Flowers – Marigold and Rose
  • Tools – Grass cutter and Spade
  • Birds – Parrot and Maina.

Let’s Write
1.Imagine you have a big garden. What would it look like? Draw a picture here.
Ans. Do yourself:
2.What would you like to grow in your garden? Write three sentences giving the names of the flowers that you might like to grow in your garden.
Ans. 1. In my garden I would like to grow white roses.
2. In my garden I would like to grow marigolds.
3. In my garden I would like to grow lilies.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020