Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 2 The Magic Garden

We provided NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 2 The Magic Garden is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class English Chapter 2 The Magic Garden Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 2 The Magic Garden provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class English Chapter 2 The Magic Garden Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name English
Chapter Name Chapter 2
Content name The Magic Garden
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class English Chapter 2 The Magic Garden Solution is given below

Reading is Fun
1.Name the two birds in the poem?
Ans. Robin and jay.

2. What are the three things that people can’t do?
Ans. The three things that people can’t do—
(i)They can’t grow feathers.
(ii)They can’t eat beetles.
(iii)They can’t sit on wires.

3. What do birds think of people?
Ans. Birds think that people are funny creatures because they (people) differ from them (birds) in many aspects.

Talk Time
1.Imagine what two elephants would say to each other about people. Let them talk about
— what people look like— what they eat
— how they walk You can say
Look at that man’s nose See how small it is!
Ans.

  • Look at the size of the man.
  • He is so small!
  • He eats cooked food and that too in such a small quantity.
  • He walks on two small and thin legs.

2. Let’s find two things which you can do and the birds can’t do. Tell the class.
Ans.

  • We can read and write but the birds can’t.
  • We can think wisely but the birds can’t.

Let’s Write
1.Listen to the sounds of the birds. Make a list of these words.
For example: chirp, chirp, chirp.
Ans. twitter, twitter, twitter coo, coo, coo

2.Now write four sentences on birds using the following words.
nest  water  chirp  fly  sky  wings
Ans.

  • Birds live in nests.
  • They have wings to fly.
  • They fly high in the sky.
  • In the morning they come out of their nests and chirp loudly around them.
  • They drink water whenever they feel thirsty.

3.Write words that rhyme with the words given below.
The first one has been done for you.
Grow   know   throw
Ans.
day                 bay         say
think            blink       sink
funny           bunnv     sunnv
eat                 meat        neat
sing               Thing       king

(ii)NINA AND THE BABY SPARROW

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.Why was there great joy in Nina’s house?
Ans. There was great joy in Nina’s house because Nina’s aunt was getting married and all her family members were going to Delhi to attend the wedding.

2.Why was Nina worried?
Ans. Nina was worried because they were going to Delhi for a wedding and so the house would be locked. It would cause a problem for papa and mama sparrows to feed their babies in Nina’s room.

3. What did mother suggest?
Ans. Mother suggested that they would remove all Nina’s things from the room and lock the door on the outside. Then they would leave her room’s window open to let papa and mama sparrow feed their babies Comfortably.

4.What did Nina find when she came back from the wedding?
Ans. When she came back from the wedding she found two fat little sparrow flying all over the roQm.

Talk Time
1.How do baby sparrows eat?
Ans. Baby sparrows do not eat themselves. The father or mother sparrow put food in their beaks with their own beaks and thus help them eat.

2. What new things would you like to wear for a wedding?
Ans. I would like to wear a beautiful top and jeans with a beautiful high healed sandal.

Picture Story
1. Number the jumbled picture story correctly?
Then write the story in proper order.

Write the story here.
Ans.1.Nina is sad.
2.Mother asks why?
3.Nina does not want to leave the baby sparrows alone.
4.Mother says, “We will leave the window open.” ‘
5.Nina is happy again.

Activity
1.Let’s make a Bird
Ans. See NCERT Textbook Page 20 and then try to make a bird.

Word Building
1.Write down suitable words describing each picture. Pick up the words from the list given below:
beautiful    black     red    happy     tall    fat

Now describe these pictures in your own language.
Ans.

  • Sonali is a fat woman.
  • Red roses are beautiful flowers.
  • Sonu is a happy boy.
  • I saw a beautiful peacock in the zoo.
  • The teacher writes on a black board.
  • The tall man is very thin.
Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020