Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 12 Work We Do

We provided NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 12 Work We Do is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class EVS Chapter 12 Work We Do Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 12 Work We Do provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class EVS Chapter 12 Work We Do Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name EVS
Chapter Name Chapter 12
Content name Work We Do
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class EVS Chapter 12 Work We Do Solution is given below

1.Look carefully at the picture and write what work is being done by different people.
Ans. •A woman is sweeping outside the post office
•Masons are making a house
•Doctor is going to hospital
•A woman is going to post office
•Children are going to school
•A vendor is selling vegetables
•Shopkeepers are waiting for customers
•Drivers are driving their vehicles.

2.What kind of work do people in your neighbourhood do? Name any five. What are these workers called?
Ans.

3.

Post office                  Hospital    Temple
Telephonebooth        School       College
Governmeht office   Church      Multi-storeyed building
Dharamshala            Hotel          Bus stand
Cinema hall               Police station   Bank
Petrol pump               Shop          Gurudwara
Mosque                     Railway station   Court.
Ans. • Buildings shown in this lesson are:Post office, hospital, temple and school.
•Buildings in my neighbourhood are:Post office, shop, tea stall, government office, gurudwara, mosque, bank and school.

4.Write the names of any five buildings and the work done in them.
Ans.

In the picture you saw many people work together to build a new building. School is also one such place where many people work.

5.Write what work is done in the school.
Ans. Following works are done in the school:
(i)Children study (ii) Teachers teach
(iii)Everyone does the ‘morning prayer’
(iv) Children play different games (v) Children sing and dance.

6.Are there any children in the picture who are not going to school? What are they doing?
Ans. •One child is serving tea to customer.
•Some children are playing.

Household Work
1.What work does Deepali do in her own house?
Ans. Deepali does following works in her own house:
•Cleaning house
•Washing utensils
•Listening radio
•Takes her brother and sister to school
•Helps her mother
•Cooks food.

2.Do you also do household work? If yes, what?
Ans. Yes, I help my parents in some household works. I help them in cleaning and in arranging things.

3.Besides household work do you do any other work at home? If yes, what?
Ans. Besides household work I do not do any other work at home.

4.Given below are some daily activities. Show on the face of the clocks, at what time of the day you do them.
Ans.

5.Which of your family members do household work? What work do they do?
Ans.

6.Which of your family members work to earn money?
Ans. My father works in a company to earn money.

7.Which of your family members do work but do not get money for it?
Ans. My mother does all the household work but she does not get money for it. My brother brings different items from market but he does not get money for it.

8.Find out from your grandparents what work they did when they were children.
Ans. When my grandmother was a child she used to help her mother in the kitchen. She could cook many dishes and also helped in cleaning jobs. She also used to make cowdung cakes.
When my grandfather was a child he used to help his father in farming activities. He also used to take cattle for grazing. He could chop firewood as well.

9.You had written about the work you do and the work done by your elders in their childhood. Is there a change?
Ans. Yes, there are many changes. Now most of the children get more time to focus on study. Many ladies now also go to office to earn money. Children get less work to do.

10. Deepali had to leave school to do household work. Find out if there are any children in your neighbourhood who are over five years and do not go to school.
Ans. Yes, there are some children in my neighbourhood who are over five years and do not go to school. Such children help their parents in earning money.

11.Talk to any two children and find out why they do not go to school.
Ans. First child is Aslam: His parents are very poor. Aslam works at a tea stall. He serves tea to customers and washes utensils. He works so that he can support his family.
Second child is Rani: Her father lost his hands in an accident. He cannot work now. Rani helps her mother in doing household jobs in different homes. Rani works so that she can support her family.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020