Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 15 Making Pots

We provided NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 15 Making Pots is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class EVS Chapter 15 Making Pots Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 15 Making Pots provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class EVS Chapter 15 Making Pots Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name EVS
Chapter Name Chapter 15
Content name Making Pots
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class EVS Chapter 15 Making Pots Solution is given below

1.Why did the crow need a pot?
Ans. Crow needed a pot to fill water. He wanted to wash his beaks with water.

2.Who all helped the crow to make the pot?
Ans. Following things and people helped the crow to make the pot: Blacksmith, trowel, clay pit and potter.

3.What things did the potter need?
Ans. Potter needed clay from the clay pit.

4.Are there utensils made of clay in your house? Which are these?
Ans. Yes, there is a flower vase made of clay in my house.

5.If someone gives you clay, will you be able to make some utensils from it?
Ans. No, I will not be able to make utensils from it.

6.What will happen if you store water in these pots overnight?
Ans. The clay will dissolve in water and the pot will break.

7.We often keep water in a clay pot at home or in the school. Why do these pots not get spoilt by the water?
Ans. Because, these pots are baked in a kiln.

8.Have you ever seen bricks or pots being baked in a kiln?
Ans. No, I have never seen bricks or pots being baked in a kiln.

9.If we had pots made only of clay and all of them had broken or got spoilt, what would we have done?
Ans. We would have to make another pot again.

10.Long, long ago, when people did not have any pots, what did those people do?
Ans. When people did not have pots, they used leaves and shells of pumpkin to hold something.

11.Why would people have made pots?
Ans. They needed something to store water and milk. So they made pots.

12.Imagine—one day all the pots disappear from the world. What will happen in your house?
Ans. Pots help us doing our work conveniently. We eat in a pot, store everything in pots, carry everything in pots etc. If pots disappear, our life will be in trouble.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020