Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 18 A House Like This

We provided NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 18 A House Like This is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class EVS Chapter 18 A House Like This Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 18 A House Like This provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class EVS Chapter 18 A House Like This Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name EVS
Chapter Name Chapter 18
Content name A House Like This
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class EVS Chapter 18 A House Like This Solution is given below

1.Why are houses made on bamboo pillars where Bhupen lives?
Ans. Bhupen lives in Assam. It rains heavily in Assam. So, houses are made on bamboo pillars to prevent water entering into rooms.

2.What kind of roofs do these houses have? Why are they made like this?
Ans. These houses have slanting roofs. As a result the rainwater does not cause leaks in the roof.

3.How does one enter these houses?
Ans. People use ladders to enter these houses.

4.At night the ladder is removed from these houses. Can you tell why?
Ans. This is done to prevent harmful animals from entering the house.

5.In which area is Chameli’s house?
Ans. Chameli’s house is in Manali which is a hilly area.

6.What is the similarity in the roof of Chameli’s and Bhupen’s houses?
Ans. Both the houses have slanting roofs.

7.How do roofs help in their areas?
Ans. Such roof does not allow rainwater or snow to get collected on the roof.

8.How do people go up in multi-storeyed buildings?
Ans. People use lifts to go up in multi-storeyed buildings.

9.How is a houseboat different from other houses?
Ans. Houseboat floats and so keeps on moving on water. Other houses remain at one place.

10.Would you like to live in such a house? Why?
Ans. Yes, I would like to live in such house. I will enjoy boating and fishing from such ‘ house.

11.Look at the pictures and match.
Ans. Match the picture in this way
1.Igloo 2.Houseboat 3.Multi-storeyed building 4.Tent 5.Hut

12.


Ans.

13.Look at the houses in your neighbourhood. What are they made of? Make a list.
Ans.Cement, Bricks, Glass and stone.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020