Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 19 Our Friends – Animals

We provided NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 19 Our Friends-Animal is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class EVS Chapter 19 Our Friends-Animal Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 19 Our Friends-Animal provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class EVS Chapter 19 Our Friends-Animal Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name EVS
Chapter Name Chapter 19
Content name Our Friends-Animal
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class EVS Chapter 19 Our Friends-Animal Solution is given below

1.Put the sentences in the correct order:
Ans. 1.Peter lovingly patted the bird.
2.The children saw a bird circling in their classroom.
3.Navjyot and Ali quickly brought water in a bowl.
4.The bird flew away.
5.The bird hurt itself with the fan.

2.What do you think Malini would have done?
Ans. Malini would have returned the kitten to its mother.

3.What will people in Meenu’s family do?
Ans. They would wash the wound with water and apply some medicine.

4. Dhobi  Chandu looks after his donkey very well. The donkey too does a lot of his work. Look at the pictures and write what are the things that Chandu does for his donkey.
Ans. •Chandu bathes his donkey.
•Chandu gives him grass to eat.
•Chandu gives him water to drink.
•Chandu decorates his donkey with flowers.

5.Do you or any of your neighbours have a pet? Which one?
Ans. Yes, I have a pet dog.

6.What name have you given the pet?
Ans.Tiger.

7.What do you do when your pet is:
Hungry ————————–
Feeling hot or cold ————————–
Teased by someone ————————–
Hurt ————————–
Ans. Hungry: I give my dog biscuits and meat.
Feeling hot or cold : I wrap my dog in a blanket, in cold weather.
Teased by someone: I ask that person not to tease my dog.
Hurt : I take my dog to veterinary doctor.

8.We keep some pet animals at home. We look after them too. In the table below are the names of some such animals. Complete the table.


Ans.

9.Like us, animals also need water to live. There are many other things which are required by both—animals and humans. Write the names of three such things.
Ans. (i) Air, (ii) Water, (iii) Sunlight.

10.Have you ever fed any animal or seen anyone else feeding any animal? If yes, then fill in the table.
Ans.

11.Why do you feed these animals?
Ans. Animals also need food to live. So, we feed these animals.

12.Which animal did most children feed?
Ans. Most of the children feed the dog.

13.What did they feed?
Ans. Biscuits.

14.Do you have these names in your list? Find out what these animals eat?

Ans.

15.Who eats what? Match by drawing lines of different colours. One example is shown.
Ans.

16.Write the names of the animals?
Ans.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020