Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 20 Drop by Drop

We provided NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 20 Drop by Drop is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class EVS Chapter 20 Drop by Drop Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 20 Drop by Drop provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class EVS Chapter 20 Drop by Drop Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name EVS
Chapter Name Chapter 20
Content name Drop by Drop
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class EVS Chapter 20 Drop by Drop Solution is given below

1.From where do the people in Madho’s village fetch water for drinking?
Ans. People in Madho’s village fetch drinking water from pond. The pond is very far from the village. Sometimes, they get water from a train which carries water. Sometimes, they are also allowed to take water from tanka.

2.Who fetches water in Madho’s house?
Ans. Madho’s sister and mother go to the pond to fetch water. Madho’s father goes to fetch water in his camel-cart. Madho goes to fetch water from the tanka.

3.Water collected in the tanka is mostly used for drinking. Why?
Ans. The water in tanka is filtered and covered. So, the water collected in tanka is mostly used for drinking.

4.Is rain water collected in your house as well?
Ans. No, the rain water is not collected in my house.

5.Can there be any other method of collecting water?
Ans. Yes, water can be collected in buckets, drums and tanks. It can also be collected by setting up rooftop water collection units.

6.Can you think of some other ways of saving water. Write your suggestions.
Ans. Some tips on saving water:

  • Don’t leave tap open.
  • Do not keep the tap running, while brushing your teeth and taking bath.
  • Take a bucket bath, instead of shower.
  • Use water left after washing clothes to water garden plants.
  • Repair any leakage in the pipeline.

7.Can we use the water that has been used for one purpose for something else?
Ans. Yes, we can reuse water which was used for one purpose. For example; water after washing vegetables and clothes can be used for watering plants. This water can also be used for mopping.

8.Draw lines using different colours to show which work will be done after the other so that the same water can be reused. One example has been given.

Ans.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020