Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for class 3 EVS Chhotu’s House

We provided NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 5 Chhotu’s House is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class EVS Chapter 5 Chhotu’s House Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 5 Chhotu’s House provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class EVS Chapter 5 Chhotu’s House Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name EVS
Chapter Name Chapter 5
Content name Chhotu’s House
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class EVS Chapter 5 Chhotu’s House Solution is given below

CHAPTER-5

CHHOTU’S HOUSE

Study the pictures carefully and answer the following:


1.What did Chhotu think when he looked at the pipe?
Ans. When Chhotu looked at the pipe, he thought that pipe would be the safest place to live. Pipe could save him from strong winds, rain and cold.

2.How did Chhotu use the pipe?
Ans. Chhotu used the pipe as a home.

3.Into which parts did Chhotu divide the pipe and its surrounding area?
Ans. Chhotu divided the pipe and its surrounding area into following parts:
•A part for sleeping
•A part for cooking
•A part for drying clothes
•A part for storing water
•A part where guests can sit or guest room.

4.In which part of this house will Chhotu like to spend most of his time?
Ans. Chhotu would like to spend most of his time in the part which was meant for guests.

5.Why do you think Chhotu invited Monu to live with him in the pipe?
Ans. Chhotu invited Monu to live with him in the pipe because of following reasons:
•Monu had no place to live
•Chhotu needed someone’s company.

6.Who all live with you in your house?
Ans. My family members, including my father, mother and my sister, live in my house. Chhotu divided the pipe into different parts. Write the names of different parts of your house.
Ans. My house has following parts:
•Drawing room •Bedroom
•Toilet                 •Bathroom
•Kitchen              •Study room.

7.How much’ time in a day do you spend in each part of your house?
Ans.

8.Is there any part of your house where one particular member of your family spends more time?
Ans. Yes, my mother spends most of her time in the kitchen.

9.Is there any part of your house where a particular family member never goes or goes for a short time?
Ans. Yes, my father never goes to the kitchen or goes for a short time.

10.Draw pictures of any two animals that live in our house uninvited. Write their names below the pictures.
Ans.

11.How do you keep your house clean?
Ans. We clean our house by following methods:
•There is regular cleaning with broomstick.
•There is regular mopping of floors.
•Bathroom is cleaned on a daily basis.
•Once in a month the whole house is cleaned by vacuum cleaner.

12.Who all help to keep your house clean?
Ans. There is a maidservant who does the mopping. All members in the family take turns to clean the bathroom. During monthly cleaning everybody contributes.

13.Where do you throw the garbage of your house?
Ans.We throw the garbage in the garbage bin which is kept on the roadside.

14.Is the area around your house clean?
Ans. Yes, the area around my house is clean.

15.Is there any special way in which you decorate your house? When and how?
Ans. Yes, on festive occasions we decorate our house in special way. Let us take example of Diwali. We decorate our house with colourful lights and with rangoli.

6.Name the things with which you decorate your house.
Ans. Some of the things we use to decorate our house are as follows: flowers, wall hangings, paintings, artifacts, fancy lights, etc.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020