Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for class 3 EVS Water O’ Water

We provided NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 3 Water O’ Water is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class EVS Chapter 3 Water O’ Water Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 3 Water O’ Water provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class EVS Chapter 3 Water O’ Water Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name EVS
Chapter Name Chapter 3
Content name Water O’ Water
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class EVS Chapter 3 Water O’ Water Solution is given below

CHAPTER-3

WATER O’ WATER

1.Do you know any poem or song on water? Recite them in the class.
Ans. Water
Water washes over my hand Water slips away like sand
Water trickles down a river
Water slides just like a slither
Water is patient and knows when to wait
Water doesn’t mind if it shows up late.

2.Which are the places mentioned in the poem where we find water?
Ans. Following places are mentioned in the poem where we find water; River, Waterfall, Lakes, and Springs.

3.

To play To sing To row a boat
To write To make tea To knead dough
To run a fan To paint pictures To grow plants
Ans.

4.Name any four activities which
(a)You can do without water.
(b)You cannot do without water.
Ans. (a) 1. Speaking 2. Walking 3. Reading 4. Playing.
(b)1. Eating food 2. Washing utensils 3. Bathing 4. Washing clothes.

Water—More or Less
1.Arrange the following on the basis of the amount of water that is needed for each of the activities. Begin with the activity that needs the most water. Activities—to bathe, to drink, to clean the house, to water the fields, to knead the dough.
1.——————- 2. ——————- 3. ——————-
4.——————- 5. ——————-
Ans. 1. To water the fields 2. To clean the house 3. To bathe 4. To knead the dough 5. To drink.

Water—From Where?
1.In the poem you read about rivers, waterfalls, lakes and wells. We get water from all these places. From where do you get water? Put a 0 around those places that are either in your house or around it.lake ,well ,tubewell,pond,waterfall, hand puam,river,stream,tap,tank,sea,hot water spring.
Ans.

2.Have you seen hot water coming out of the ground? Where?
Ans.Yes, in Manikarnika Ghat.

3.Does any river flow through your village or city? If yes, write its name.
Ans.The river Yamuna passes through my city.

4.Do you know the names of any rivers? Write their names.
Ans.Names of some rivers are as follows:
Yamuna, Ganga, Godavari, Sutlej, Chenab, Mahanadi, Brahmaputra, etc.

5.At home, where do you get drinking water from?
Ans.At home, I get drinking water from the pipeline.

6.Do you have to go far to get water? How much time does it take to bring the water?
Ans.Water comes to my home through pipelines. So we do not need to go far to get water.’ Sometimes, during summers we need to call the water tanker. I have heard that in some villages people need to go several miles to get water.

7.Do your neighbours bring water from the same place?
Ans.Yes, the whole colony gets water supply from the Jal Board pipelines.

8.Are there certain people who are not allowed to take water from there?
Ans.No, there is no such person.

9.Why do we need to store water?
Ans.Water is stored so that it can be used if water supply is not available.

10.Who fetches and stores water in your house?
Ans.My parents look after it but sometimes I also help.

Chhutki is Confused
1.What do you feel? Did Chhutki’s glass tumbler have less panna?
Ans. No, Chhutki’s glass tumbler did not have less ‘panna as the panna was just poured from one container to another.

2.Given in the grid are some places where water is found. Find seven of them and put a O around each. One has already been done for you.

Ans.

3.

Ans.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020