Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-10 Play With Patterns

We provided NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 10 Play With Patterns is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class Maths Chapter 10 Play With Patterns Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 10 Play With Patterns provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class Maths Chapter 10 Play With Patterns Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name Maths
Chapter Name Chapter 10
Content name Play With Patterns
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class Maths Chapter 10 Play With Patterns Solution is given below

1.Look around you and list three things in which you find some patterns.
Ans. Staircase, Zebra crossing, Railing in a balcony.

2.Draw some patterns which you have found around yourself.
Ans.

3.Can you see a pattern in the way each block is repeated?

Ans. Yes, I can see that one block is placed upwards and the next is placed downwards.

Practice Time
Given below are some patterns.
1.Figure out the rule for each and continue the pattern.
Ans. (a) In this pattern; the colour of the pot changes from red to blue and then to red at each step.
(b) In this pattern A is written twice, followed by B written once.
AABAABAAB
(c)In this pattern; the number of petals increases from 1 to 3 and to 5. After that this sequence is repeated.
(d)In this pattern the blue colour is moving apticlockwise in steps of one.
(e) In this pattern; the figure is rotating clockwise in steps of one.
(f) In this pattern; the sequence of morning, afternoon, evening and night is repeated.
Morning, Afternoon, Evening, Night, Morning, Afternoon, Evening, Night

Growing Patterns
1.Can you see the rule and continue the pattern?
Ans. In this pattern; the number of marks in the oval is growing by one. After halfway mark the figure gets inverted.

Number Patterns
1.We have made some patterns with pictures. We can make patterns with numbers too. Like
21, 41, 61, 81, 101, 121
You know the next number, don’t you?
This series is growing by 20.
21, 41, 61, 81, 101,121, 141, 161, 181,
A.Look for the rules and continue these growing patterns:
(a)51, 56, 61, 66,————– ,———— ,————-
(b)7,————- ,21,28,35,————- ,————- ,————-
(c)2, 4, 8, 16, 32,————- ,————- , ————-
(d)12 A, 13 B, 14 C,————- ,————- ,————-
Ans. (a) 51, 56, 61, 66, 71, 76, 81, 86
(6) 7, 14, 21, 28,35, 42, 49, 56
(c) 2, 4, 8,16, 32, 64, 128, 256
(d) 12 A, 13 B, 14 C, 15 D, 16 E, 17 F.

B. Look at these growing patterns. Find out what to add to each number to get the next one.
(a)1, 3, 6, 10,———- ,————- ,————–
(b)0, 2, 6, 12,———- ,———–,————–
(c)1, 3, 7, 13,————–,———–, ————-
(d)2, 3, 6, 11,18,———— ,———–,————-
Ans. (a) Following sequence is observed in this pattern:
1 + 2 = 3 3 + 3 = 6 6 + 4=10
The number which is added in each step is growing by 1 Hence the pattern is as follows:
1, 3, 6,10, 15, 21, 28, 36, 45
(b)Following sequence is observed in this pattern:
0 + 2 = 2 2 + 4 = 6 6 + 6 = 12
The number which is added in each step is growing by 2.
Hence the pattern is as follows:
0, 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, 72
(c)Following sequence is observed in this pattern:
1 + 2 = 3
3+4=7
7 + 6 = 13
The number which is added in each step is growing by 2 Hence the pattern is as follows:
1, 3, 7, 13, 21, 31, 43, 57, 73 ’
(d) Following sequence is observed in this pattern:
2 + 1 = 3
3 + 3 = 6 6 + 5 = 11 11 + 7 = 18
The number which is added in each step is growing by 2 Hence the pattern is as follows:
2, 3, 6, 11, 18, 27, 38, 51, 66

Secret Messages
Amrita and Paritosh are writing secret messages:
3W3H3E3R3E 3A3R3E 3Y303U
3 I3 N 3T3H3E 3C3A3N3T3E3E3N
1.Can you tell what they are trying to say?
Ans. Following are the secret messages:Where are you?
In the canteen

3.There are two secret messages. Look at the patterns and find the hidden sentences.
1I2L204V5E6Y708U
Ans. The message is:I LOVE YOU

4.ATBHCIDSEBFOGOHKIIJSKFLUMN
Ans. The message is:
THIS BOOK IS FUN

5.Now you also make your own secret messages.
Ans.1 I 2 L 3 O 4 V 5 E 6 I 7 N8D9I10A I LOVE INDIA
AMBACNDMEOFHGAHNILJIKVLEMSNAOTPDQERLS
HTI
MANMOHAN LIVES AT DELHI

Even aiyd Odd Number Patterns

Half these numbers are in yellow. What patterns do you see in these numbers? Continue the same pattern and fill in the blanks:
96, 98,100,102,104,106, IQS, 110,112,114
1.How far can you continue this pattern?
Ans. This pattern can be continued endlessly.
These numbers have a special name. They are called even numbers.

2.Do any of these even numbers end with 3 or 5?
Ans. None of the even numbers end with 3 or 5.

3.What do even numbers end with?
Ans. Even numbers end with 2, 4, 6, 8 or 10.

4.Look at the pattern of numbers in blue. Continue the pattern and fill in the blanks.
Ans. 99,101,103,105,107,100, 111, 113,115

5.What do the numbers in blue end with?
Ans.The numbers in blue end with 1, 3, 5, 7 or 9.

6.Write all odd numbers between 400 and 410.
Ans. 401, 403, 405, 407, 409.

7.Write all even numbers between 155 and 165.
Ans. 156,158,160,162,164.

8.If we add 1 to any odd number we get an————(even/odd) number.
Ans. If we add 1 to any odd number we get an even number.

9.If we add’l to any even number we get an————(even/odd) number.
Ans. If we add 1 to any even number we get an odd number.

10.What do you get if you add an even number to an odd number?
Ans. Odd number.

Names in an Order
Adil has to arrange this list so that the names starting with A comes first and then come those with B, C, D and so on. Number these names in the order in which they will come.

Jalaj is proud to have a special name. He says if you read it backwards it is still the same.
1.Which of the following names have the same pattern?
Harsh, Anna, Kanak, Munna, Ongbi
Ans. Anna and Kanak.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020