Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-4 Long and Short

We provided NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 4 Long and Short is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class Maths Chapter 4 Long and Short Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 4 Long and Short provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class Maths Chapter 4 Long and Short Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name Maths
Chapter Name Chapter 4
Content name Long and Short
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class Maths Chapter 4 Long and Short Solution is given below

1.Measure your arm and your mother’s arm. What is the difference?
Ans. My mother’s arm is longer than that of mine.

How Many?
1.In how many steps will Doiji cross the road?
Ans. Doiji may cross the road in five steps.

2.How many cups can be placed in a line on this table? “
Ans. Ten cups can be placed in a line on this table.

3.How many pots can be placed to reach the tree branch?
Ans. Five pots can be placed to reach the tree branch.

4.How many shirts can be hung on this wire?
Ans. Four shirts can be hung on this wire.

How Much is a Centimetre (cm)?
(i)The matchstick is 4 centimetres long.
(ii) A die is 1 centimetre from every side.
(iii) The lizard is 13 centimetres long.
(iv)The leaf is 4 centimetres long.
(v)The wax colour is 7 centimetres long.
(vi)Now, look at a scale that you find in a geometry box. How many centimeters
does it have?
Ans. 15.
The small scale that you mostly use in school is like this one.
Is it easier to start measuring from ‘O’ mark? Look at the things drawn near the scale and find out their lengths.

2.What are the little lines on the scale used for?
Ans. The little lines on the scale are used to measure short objects.

3.Look for things that are
(i)About 10 cm long.
(ii) Between 10 to 20 cm long.
(iii) Less than 1 cm long.
Ans. The list of things having lengths:
(i)About 10 cm Eire:
Screw driver, Soap cake, Badge.
(ii)Between 10 to 20 cm are:
Electric iron, Spoon, Bottle.
(iii)Less than 1 cm are:
Peas, Beans, Nail.

4.Which is longer? Thumb or little finger?
Ans. Thumb is longer than little finger.

5.Think-How will you know the number of centimetres if you measure with a rope, shoe-string, thread etc.?
Ans. This can be done by first measuring with a rope, shoe string, thread, etc. and then comparing with the scale.

Gibli and the Grains
1.Ant Gibli has to reach the grains. She is looking for the shortest road. Can you tell her which is shortest?
Ans. Road B is the shortest.

2.Can you draw a road shorter than these? What is the length of that road?
Ans. Yes, I can draw a road shorter than these. A straight road from ant to the grains will be shorter than these roads. You can measure the length of this road.

Centimetres or Metres?
1.Which of these will be in centimetres and which will be in metres?
(i)Width of computer screen. (ii) Length of pagdi worn by Sikhs.
(iii)Height of a one year old child (iv)Length of a banana.
(v)Waist of an elephant. (vi)Height of a sugarcane.
(vii)Depth of a well. (viii) Height of your mother.
(ix)Distance From school to home (x) Lenght of your father’s arm
Ans. (i) Centimetres (ii) metres (iii) centimetres
(v) metres (vi) metres (vii) metres
(viii) metres (ix) centimetres (x)Centimeters

Trip to Agra
Marie and Baichung are going with their family to Agra. They get down at Agra Cantt. Railway Station and take a rickshaw to Taj Mahal. After 3 hours, they start for Agra Fort, again in a rickshaw. In the afternoon they take a bus to go to Fatehpur Sikri.

1.Now look at the distances between these places (for kilometres we write km).
•Agra Cantt. Railway Station to Taj Mahal – 5 km.
•Taj Mahal to Agra Fort – 2 km.
•Agra Fort to Fatehpur Sikri – 40 km.
Now find from the map.
Which is farther from Agra Cantt. Railway Station-Taj Mahal or Fatehpur Sikri?
Ans. Fatehpur Sikri is farther from Agra Cantt.
2.Which of these is nearer to the railway line?
(i)Babarpur forest or Taj Forest?
(ii)Agra Fort or Taj forest?
Ans. (i) Babarpur forest.
(ii)Agra Fort.
3.Which is nearer to the river Yamuna?
Ans. Taj Mahal.

The Long Tail Competition
1.The animals in the picture had a competition. The animal who had the longest tail won a prize. Now who do you think won the first prize and who won the second? Just guess the length of the longest tail.
Ans. Monkey won the first prize and cow won the second prize. Monkey’s tail is the longest and is about 1 metre long.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020