NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

We provided NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 5 Shapes and Designs is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class Maths Chapter 5 Shapes and Designs Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 5 Shapes and Designs provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class Maths Chapter 5 Shapes and Designs Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name Maths
Chapter Name Chapter 5
Content name Shapes and Designs
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class Maths Chapter 5 Shapes and Designs Solution is given below

Page No 61:

Question 1:

Colour the clown following the directions given below:

Triangles: Red Squares: Yellow Rectangles: Blue Circles: Green

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Page No 62:

Question 1:

How many triangles are there in the following figures?

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Question 2:

Find the biggest rectangle in the figures given below.

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Page No 63:

Question 1:

Edges and Corners Meeta and her 5 friends were playing a game. Tinku was blindfolded and asked to keep clapping as long as he wished while the others would move round a table. The moment Tinku stopped clapping, everybody would stop wherever they were. The child who was not at a corner would be out. Then she would be blindfolded.

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

(a) Looking at the picture given above, can you tell who is out? (b) Where is Guddu standing? (c) Can this game be played around a round table? Why?

Answer:

(a) Guddu is out because he is not standing at any of the corners of the table.

(b) Guddu is standing in the middle of one of the sides of the table.

(c) No, this game cannot be played around a round table because a round table has no corners.

Page No 64:

Question 1:

(a) Look around you and identify things with straight and curved edges. (b) Do the things with straight edges have corners? (c) Do the things with curved edges have corners? (d) Try to find things which have both straight and curved edges.

Answer:

(a) A book, an eraser and a page have straight edges and a cylinder, a pen and a bowl have curved edges.

(b) Yes, things with straight edges have corners.

(c) No, things with curved edges do not have corners.

(d) A pencil, a capsule and a knife have straight and curved edges. Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 65:

Question 1:

Look at the following table and tick (✓) the names of things that have corners. Also count the number of edges and corners in each of them.

Name of thing Whether it has corners Number of edges Number of corners
Die NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs Yes 8
Ball
Eraser
Egg
Sheet of paper

Answer:

 

Name of thing Whether it has corners Number of edges Number of corners
Die NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs Yes 12 8
Ball No
Eraser Yes 12 8
Egg No
Sheet of paper Yes 4 4

Question 2:

• In the following figures, tick (✓) those which have corners. Do these figures have curved lines? NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

• Using only straight lines, can you draw a figure which has no corners?

Answer:

• NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs Yes, two of the given figures have curved lines.

• Using straight lines, it is not possible to draw a figure that has no corners.

Page No 67:

Question 1:

How many triangles do you have in your set? Are all of them equal in size? Find out.

Answer:

There are three triangles in a set. Only two out of the three are equal in size. We can check that by measuring the sides of the triangles.

Question 2:

Use the two small triangles in the tangram set to get the following shapes:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

(1) Use triangles 2 and 5 to get the figure of a square. NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs (2) Use triangles 2 and 5 to get the figure of a triangle. NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs (3) Use triangles 2 and 5 to get the figure of a parallelogram. NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Question 3:

Which two pieces of the tangram set are exactly same? Find out.

Answer:

Pieces 2 and 5 are exactly the same. We can check that by measuring them with a scale.

Question 4:

Take pieces 4 and 5 from the set and find out on which side of the triangle you can join the other piece.

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Question 5:

Find matching sides among the following pairs of pieces. (a) Pieces 1 and 2 (b) Pieces 2 and 4 (c) Pieces 1 and 5 (d) Pieces 2 and 5 NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

(a) NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

(b) NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

(c) NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

(d) NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Page No 68:

Question 1:

Use only triangles

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Question 2:

Use pieces 1, 2, 3 and 5

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Question 3:

Use only two triangles

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Question 4:

Use pieces 1, 2, 3, 4 and 5

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Page No 69:

Question 1:

Which geometrical shapes can you identify in these borders? Draw them in your notebook.

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Question 2:

Is any shape repeating in a particular pattern? Which ones?

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Question 3:

Are the shapes made of (i) Curved lines (ii) Straight lines (iii) Both curved and straight lines.

Answer:

The shapes are made of both curved and straight lines.

Question 4:

Look at your clothes, your mother’s saris/shawls, rugs and mats. Can you identify some patterns? Draw them in your notebook.

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 71:

Question 1:

  • Among the following, can you match the tiles with the designs that they will make on the floor? Draw lines to match.

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

  • You can also make your own tiles and use them to make your own tiling patterns. You will find some such tiles at the end of the book that you can cut out, trace and colour.

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Some tile patterns are given below for reference.

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

  • Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2:

Complete the following tiling pattern. NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Page No 72:

Question 1:

Complete this pattern. Compare it with the pattern on page 70 which also uses six sided shapes. What is the difference between the two?

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

Answer:

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs Both the shapes are regular hexagons. The only difference is that on rotating any one of the shapes by 90°, another shape appears.​

Question 2:

Khushboo and Hariz live in Agra. One day they went to see the Taj Mahal. The floor had the pattern shown below: NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

What do you think? Discuss with your friends.

Answer:

I think the same type of tile is used in the floor pattern in two directions: horizontal and vertical.

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-5 Shapes and Designs

NCERT 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *