Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-8 Who is Heavier ?

We provided NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 8 Who is Heavier ? is prepared by the best teachers across India. These NCERT 3rd Class Maths Chapter 8 Who is Heavier ? Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 8 Who is Heavier ? provided in NCERT Book which is prescribed for Class 3 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 3rd Class Maths Chapter 8 Who is Heavier ? Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 3rd Class
Subject Name Maths
Chapter Name Chapter 8
Content name Who is Heavier ?
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 3rd Class Maths Chapter 8 Who is Heavier ? Solution is given below

Page No 113:

Question 1:

Are the groundnuts really more than the jaggery (gur) in weight or do they just look more?

Answer:

No, the groundnuts do not weigh more than jaggery. Both of them are equal in weight i.e. 1 kg. They only look more in number as compared to jaggery.

Question 2:

Now guess, for which of these you need a bigger bag: (1) 1 kg popcorn or 1 kg sugar? (2) 1 kg peas or 1 kg potatoes? Go to the market and check if your guess is right.

Answer:

(1) We need a bigger bag for 1 kg popcorn.

(2) We need a bigger bag for 1 kg peas.

Page No 115:

Question 1:

How many big mangoes can balance the pumpkin?

Answer:

Nearly 20 big mangoes can balance the pumpkin.

Disclaimer: The answer may vary from student to student. The answer provided here is for reference only.

Question 2:

How many pumpkins can balance you on the see-saw?

Answer:

6 pumpkins can balance me on the see-saw.

Disclaimer: The answer may vary from student to student. It is highly recommended that the students write the answer as per their own observations and experiences.

Question 3:

Name some of your classmates who you think weigh (a) Almost the same as you ____________________________________________________

(b) More than you ____________________________________________________

(c) Less than you ____________________________________________________

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 4:

How many books can you lift on one hand keeping your arm straight?

Answer:

I can lift only one book with my hand keeping my arm straight.

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 116:

Question 1:

Now guess her weight and the amount of sweets her parents distribute every Independence Day.

Kunjamma’s age Kunjamma’s weight Amount of sweets
At birth 3 kg 3 + 3 = 6 kg
1 year old 9 kg ________________
2 years old ______ 13 + 13 = 26 kg
3 years old 17 kg ________________
4 years old ______ ________________
5 years old 28 kg ________________

Answer:

Kunjamma’s age Kunjamma’s weight Amount of sweets
At birth 3 kg 3 + 3 = 6 kg
1 year old 9 kg 9 + 9 = 18 kg
2 years old 13 kg 13 + 13 = 26 kg
3 years old 17 kg 17 + 17 = 34 kg
4 years old 20 kg 20 + 20 = 40 kg
5 years old 28 kg 28 + 28 = 56 kg

Page No 117:

Question 1:

Help him match the things with their right amounts.

1 kg rice
half kg daal
_______ peas
_______ water
_______ onions
_______ salt
_______ mustard seeds
_______ red chilli powder

Answer:

1 kg rice
half kg daal
1 bowl peas
8 glasses water
2 onions
a spoon salt
2 spoon mustard seeds mustard seeds
1 pinch red chilli powder

Page No 118:

Question 1:

Make a list of things bought at your home. Find out how much of each thing is bought at one time. These things can be rice, oil, chilli powder, sugar, milk, onions, ginger, etc.

Name of thing How much bought

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 119:

Question 1:

Guess their weights and match.

Answer:

Question 2:

Guess which of the following things weigh more than 1 kilogram? Which ones will weigh less than 1 kilogram (kg)?

Answer:

(i) School bag weighs more than 1 kg.

(ii) Geometry box weighs less than 1 kg.

(iii) Brick weighs more than 1 kg.

(iv) A big pumpkin weighs more than 1 kg.

(v) Your pair of slippers/shoes weigh less than 1 kg.

Page No 120:

Question 1:

Use your balance to find which of the following is heavier — (i) A water bottle or a cricket ball (ii) Your shoe or your pencil box (iii) Your Maths book or Hindi book (iv) Your bag or your friend’s bag

Answer:

(i) A water bottle is heavier than a cricket ball.

(ii) Our shoe is heavier than our pencil box.

Disclaimer: The answer to part (iii) and (iv) may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2:

Weigh 1 kg of mud or sand. Divide it equally into 2 bags. Use the balance to check if both the bags have equal weight.

Each bag of mud is your half-kg weight. Use it to weigh some other things around you.

Answer:

If we equally divide 1 kg of mud or sand into two bags, the weight of both the bags will be equal. Now, with each half-kg weight, you can weigh fruits, vegetables or even textbooks on a balance.

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. The answer provided here is for reference only.

Question 3:

Make a list of (i) Things weighing less than half kg. (ii) Things weighing more than half kg.

Answer:

(i) Things weighing less than half kg are a geometry box, pair of sandals, your uniform, and lunch box.

(ii) Things weighing more than half kg are your school bag, own weight, and bed.

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. The answer provided here is for reference only.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020