Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 4 Math Chapter 7 Jugs and Mugs

We provided NCERT Solutions for Class 4 Maths Chapter 7 Jugs And Mugs is prepared by the best teachers across India. These NCERT 4th Class Maths Chapter 7 Jugs And Mugs Solution includes detailed answers of all the questions in Chapter 7 Jugs And Mugs provided in NCERT Book which is prescribed for Class 4 in CBSE school Books. This will help students to understand basic concepts better.

CBSE NCERT 4th Class Maths Chapter 7 Jugs And Mugs Solutions

Organisation National Council of Educational Research and Training
Class Name 4th Class
Subject Name Maths
Chapter Name Chapter 7
Content name Jugs And Mugs
Category Name CBSE NCERT Solutions
Official Website http://ncert.nic.in/

NCERT 4th Class Maths Chapter 7 Jugs And Mugs Solution is given below

NCERT Textbook Pages 70-72
1. The donkey asked-500 millilitres of kheer? Isn’t that more than a litre?
Ans. No, 500 millilitre is not more than a litre, rather it is less than one litre. It is half litre.
The fox said-Come on, don’t behave like a donkey! One litre is 1000 millilitres, so 500 millilitres is half a litre.

2. The donkey looked confused and asked – Ten glasses of 100 ml each. How much
is that?
Ans. Ten glasses of 100 ml
= 10 x 100 ml .
= 1000 ml
= 1 litre.

3. The fox got another chance to show off! He said – Ah, That is simple! 10 times
hundred millilitres is_________ millilitres =_________litres.
Ans.
10 times hundred millilitre
= 10 x 100 ml
= 1000 ml
= 1 litre.

4. The cat said-Oh no, one thousand! We have to give kheer to 1000 suits!
After thinking the elephant said-No problem, I can manage. Each ant drinks 1 millilitre of kheer.
So, 1000 ants drink: 1000 x 1 mL =_________ mL
Ans. As each ant drinks 1 millilitre of kheer
So, 1000 ants drink = 1000 x 1 mL
= 1000 mL
= 1 litre.

NCERT Textbook Page 73
1. How much kheer can you have?
Ans. I can have only 200 ml of kheer.

2. Can you drink 1 L water at one time?
Ans. No. I cannot drink 1 L water at one time.

3. The donkey is trying to look for different ways to add up to 1 litre. Help him complete the chart.
Ans.

NCERT Textbook Page 74
Look Around
1. Look at these pictures. Now look for some other things we get in packets or bottles like these. Make your own list.
Ans.

My Litre Bottle
1. Have you seen a one-litre water bottle?
Ans. Yes. I have seen water bottle of one litre.

NCERT Textbook Page 75
1. Check if your guess is correct and fill the table.
Ans.

2. Look what Adithyan is saying. I poured two small bottles of water to fill this 1- litre bottle.
• How much water does his small bottle hold?
Ans. This small bottle holds 500 mL of water.
• Leela-to fill the 1 litre bottle I need to pour water 5 times from my small bottle. Then how much water does Leela’s bottle hold?
Ans. Leela’s bottle holds 200 mL of water. Because 200 mL x 5 = 1000 mL = 1 Litre

Ramu’s Measuring Bottle
1. Ramu got an empty 250 mL coconut oil bottle. Look
at the picture and discuss what he did to make his
big measuring bottle.
Ans.

(a) He took the 250 mL coconut bottle and fill it with water.
(b) He then pours one bottle of water in big bottle, and mark the water level as 250 mL.
(c) He again pours one 250 mL bottle of water in big bottle and mark the water level as 500 mL.
(d) By pouring third 250 mL bottle of water in big bottle, he mark the water level as 750 mL.
(e) After pouring four 250 mL bottle of water in big bottle, he mark the water level as 1000 mL or 1 L.

NCERT Textbook Page 76
My Measuring Bottle
1. Find your own way to make a bottle which can measure 200 mL, 400 mL, 600 mL, 800 mL and 1 litre. Discuss with your friends and teacher how you made this.
Ans. Take a large bottle and a 200 mL bottle.
Fill water in the 200 mL bottle and pour it in the big bottle. Mark the water level in big bottle as 200 mL.
Again fill water in the 200 mL bottle and pour it in the big bottle. Mark the water level in big bottle as 400 mL.
Again fill water in the 200 mL bottle and pour it in the big bottle. Mark the water level in big bottle as 600 mL.
Again fill water in the 200 mL bottle and pour it in the big bottle. Mark the water level in big bottle as 800 mL.
Again fill water in the 200 mL bottle and pour it in the big bottle. Mark the water level in big bottle as 1000 mL or 1 litre.
Doing this you can prepare your own measuring bottle.
Guess and Check .

2. Look at the buckets, mugs, glasses and other things in your house. Guess how much water each can hold. Check if your guess is right by using your measuring bottle.
Ans. My guess and measures

NCER.T Textbook Page 77
Neetu in Hospital
1. Neetu has to take 3 injections in a day for 5 days. One injection gives 5 mL of the medicine to your body.
(a) How much medicine will she need for one day?
Ans. One injection contains 5 mL of medicine
She requires 3 injections a day
So she needs medicine in one day = 5 mL x 3 = 15 mL of medicine.
(b) How much medicine in all for 5 days?
Ans. In one day she is getting 15 mL of medicine.
So, in 5 days medicine in all = 15 mL x 5 = 75 mL.

3. How much do we use at a time?
Eye drops               We use less than 1 mL at a time.
_________         __________________
Ans.
Eye drops             We use less than 1 mL at a time.
Cough syrup        We use 5 mL at a time.
Tea                        We use about 40 mL at a time
Milk                      We take about 200 mL at a time
Water                   We drink about 250 mL at a time.

4. List things we use more them one litre at a time.
Water for taking bath.
Ans.
1. Water for taking bath. 2. Water for washing cloths.
3. Water for flushing a toilet. 4. Petrol’to fill up the tank of a bike or a car
5. Water to wash kitchen utensils.

NCERT Textbook Page 78
Practice Time
1. Amina’s water bottle holds one litre of water. She drank 250 mL of water and her friend Govind drank 150 mL. How much water is left in her bottle?
Ans. Total water holds in bottle = 1 litre = 1000 mL
Total water they drank = Water drunk by Anima + Water drunk by Govind
= 250 mL + 150 mL = 400 mL
Water left in her bottle = 1000 mL – 400 mL
= 600 mL.
2. Yusuf runs a tea shop. For making a glass of tea he uses 20 mL of milk. Yesterday he made 100 glasses of tea. How much milk did he use?
Ans. For making 1 glass of tea milk is used
= 20 mL
Therefore, for making 100 glasses of teas, milk is used
= 20 mL x 100
= 2000 mL.

3. Radha’s grandma was ill. The doctor gave her a bottle with 200 mL of medicine. She has to take the medicine every morning for 10 days. How many millilitres of medicine does she have to take every morning?
Ans. In 10 days Radha’s gandma has to take 200 mL of medicine
So, in 1 day she has to take = 200 mL ÷ 10
= 20 mL.

NCERT Textbook Page 79
The table shows the water used in one day by a family of 5 people. They live in Goodallur village.

1. Total water used by them = ?
Ans. Total water used by them
= 30 L + 40 L + 20 L + 75 L = 165 L.

2. How many litres of water does your family use in a day? Guess and fill in this table.
Ans.

NCERT Textbook Pages 79-80
Total water used in a day = 20 L + 50 L + 10 L + 80 L + 10 L = 170 L
Drops and Drops Make an Ocean
1. Is there any tap in your school or your home which is leaking?
Ans. No, there is no tap in my school or in my home which is leaking.

2. How much water do you think we waste through a leaking tap?
Ans. I think about 50 litres of water is wasted through a leaking tap everyday.

3. Place your litre jar below the leaking tap so as to catch all the drops in the bottle. Note the time. After one hour check how much water is in the bottle.
Ans. In one hour water collected in bottle = 1 L.

4. Find out how much water is wasted in a day?
Ans. In one hour 1 L water is wasted
So, in 1 day or 24 hours water wasted = 1 L x 24 = 24 L.
• In a week?
Ans. In one day 24 L of water is wasted
So, in one week or 7 days = 24 L x 7 = 168 L.
• In a month?
Ans. In one day 24 L of water is wasted
Therefore, in a month which has 30 days, water wasted
= 24 L x 30 = 720 L.
• In a year?
Ans. In one month 720 L of water is wasted
Therefore in one year, which has 12 months water wasted
= 720 L x 12 = 8640 L.

5. Chelannur village has a milk society. Geeta and Ammini went there to buy 4 litres of milk. But the man could not find the one litre measure. He had only 3 litre and a 5 litre bottle with him. But he gave them exactly 4 litres of milk. Explain how he did this.
Ans. First of all he measure 2 time with 5 litre bottle in a container which becomes
= 5Lx2 = 10L
Then he pour out 3L of milk thrice, by this way he poured out total milk
=3Lx3=9L
The milk left in the container
= 10L-9L = 1 L
Using this process the milkman gave 1 L of milk using 3 L and 5 L bottles.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Published by
Hanshith N

Recent Posts

Dinamani ePaper PDF Free Download Dinamani

Dinamani epaper PDF Download: Dinamani is one of the best Tamil Newspaper. Download Dinamani Newspaper…

May 25, 2020

Namasthe Telangana ePaper PDF Free Download

Namasthe Telangana epaper PDF Download: Namasthe Telangana is one of the best Telugu Newspaper. Download…

May 25, 2020

Pudhari ePaper PDF Free Download Pudhari

Pudhari epaper PDF Download: Pudhari is one of the best Marathi Newspaper. Download Pudhari Newspaper…

May 25, 2020

Today’s Prajavani ePaper PDF Free Download

Prajavani epaper PDF Download: Prajavani is daily Kannada Newspaper is one of the newspaper in…

May 25, 2020

Rajasthan Patrika ePaper pdf | Rajasthan Patrika Newspaper PDF

Rajasthan Patrika epaper PDF: Rajasthan Patrika Newspaper PDF Download is Daily Hindi Newspaper. It is the best…

May 25, 2020

The Financial Express epaper PDF Download Daily Newspaper

Today’s The Financial Express Newspaper PDF Download is one of the best Hindi Newspaper in…

May 25, 2020